Demam EURO 2012

by - 11:18

Kejohanan Bola Sepak Eropah atau lebih dikenali dengan EUFA EURO pada tahun ini akan membuka tirainya pada 8 jun. EUFA UERO adalah kejohanan bola sepak terbesar antara negara-negara eropah. Diadakan setiap empat tahun sekali sejak 1960, kejuaraan ini pada awalnya dinamakan sebagai Piala Negara-Negara Eropah (European Nations Cup), kemudian diganti dengan Kejohanan Bola Sepak Eropah (European Football Championship) pada 1968.Logo Rasmi Kejohanan Bola Sepak Eropah 2012


Dari 1960 hingga 1976 hanya empat pasukan yang layak dari pusingan kelayakan ke kejohanan akhir. Dari 1980 hingga 1992, lapan pasukan layak menyertai dan semenjak 1996 hingga kini enam belas pasukan bermain pada kejohanan ini. Pasukan-pasukan tersebut dipilih melalui perlawanan pada pusingan kelayakan. Tuan rumah mendapat tempat secara automatik.

Sebanyak 16 pasukan telah layak ke pusingan akhir Eufa Euro 2012 selepas mengharungi sesi kelayakan dan telah dibahagikan kepada 4 kumpulan. Berikut merupakan senarai pasukan yang telah layak dalam kumpulan masing-masing.

Kumpulan APoland Poland

Greece Greece

Russia Russia

Czech Republic Czech Republic

Kumpulan B

Netherlands Netherlands

Denmark Denmark

Germany Germany

Portugal PortugalKumpulan C 

Spain Spain

Italy Italy

Republic of Ireland Republic of Ireland

Croatia Croatia

Kumpulan D

Ukraine Ukraine

Sweden Sweden

France France

England England
You May Also Like

0 comments

Google+ Followers