Tempe oh tempe..

by - 15:54

WARGA desa terutama pembuat tempe sebenarnya tidak menyedari bahawa tanpa segulung ijazah mereka adalah ahli mikrobiologi. Tempe adalah salah satu produk yang membuktikan kemahiran penduduk kampung dalam bidang ini.

Kita mungkin pernah melihat datuk membeli kacang soya dalam kuantiti besar untuk dibuat tempe. Nenek akan merebus, menjemur dan melenyek kacang soya sebelum digaul bersama ragi.

Campuran berkenaan akan dibungkus dengan daun pisang atau rambai dan diperam semalaman. Hasilnya akan dibawa ke pasar sebagai punca pendapatan keluarga.

Tempe adalah makanan yang dibawa dari Indonesia dan mempunyai khasiat tinggi. Ini diakui USDA Nutrient Database for Standard Reference yang menyenaraikan beberapa nutrien utama tempe. Kandungan protein dan mineral tinggi dalam tempe membantu pertumbuhan dan memperbaiki sel badan yang rosak.

Tanpa disedari kebanyakan khasiat keperluan badan dapat dibekalkan oleh makanan tradisional ini, malah kandungan karbohidratnya juga berfungsi sebagai sumber tenaga.

Malah, tempe juga mempunyai zat dan kebaikan kacang soya walaupun sudah penapaian melalui proses yang membabitkan aktiviti kulat dipanggil Rhizopus oligoporus.

Menurut penyelidik Dominic N Afiteatro, kulat ini akan mengambil nutrien daripada kacang soya sebagai makanan dan mencipta asid untuk melengkapkan proses penapaian. Keseluruhan kacang soya akan disaluti jaringan lembut berwarna putih dipanggil mycelium iaitu pertumbuhan kulat Rhizopus ini.


Mungkin ramai penggemar tempe tidak tahu selama ini makanan kegemaran mereka adalah kacang soya bersalut kulat yang digoreng garing; enak dan berkhasiat.

Bahan antioksida

Dominic menambah, tempe dipercayai mengandungi Vitamin B12 dan bahan antioksida semula jadi yang amat diperlukan badan. Artikel yang diterbitkan Hopkins Technology menyatakan Vitamin B12 adalah larut air dan amat penting untuk pembentukan sel darah merah selain merangsang fungsi sistem saraf serta melancarkan metabolisme lemak dan protein badan.

Bahan antioksida juga perlu terutama bagi mereka yang sering memerah otak seperti pelajar. Menurut Pensyarah Bioteknologi Universiti Teknologi Mara (UiTM), Mazatulikma Mat Zain, otak memerlukan oksigen untuk memproses maklumat. Ada masanya otak menjadi tepu, walaupun dibaca berkali-kali tidak ada sebarang maklumat diperolehi.

Antioksida berfungsi meneutralkan cas negatif dalam badan dan membenarkan oksigen disalurkan ke otak untuk pemprosesan maklumat.

Ragi pula adalah bahan terpenting dalam proses pembuatan tempe. Penyelidikan Saono S dari Bangkok pada 1977 mendapati ragi dibuat daripada hasil mampatan beras hancur atau tepung beras yang dibungkus dalam daun dan disimpan pada suhu bilik (20 hingga 30 darjah Celsius) beberapa hari.

Ketika proses penapaian, mikro organisma ini (kulat) menggunakan gula daripada beras hancur sebelum membebaskan asid. Antara kulat yang terbabit dalam proses ini adalah Rhizopus, Amylomycetes dan Aspergillus. Ragi yang dikeringkan boleh disimpan untuk jangka waktu panjang.

Bagaimanapun, tempe mempunyai tarikh luput dan jangka hayat yang pendek. Menurut pakar diet dari Minnesota, Susan M Kundrat, tempe sesuai disimpan dalam peti sejuk sehingga 10 hari bagi menjamin teksturnya yang mudah rosak.

Katanya, tempe sejuk beku pula mampu bertahan sehingga beberapa bulan. Tambahan pula pembabitan kulat dalam proses pembuatannya menyebabkan potensi tempe menjadi cepat busuk bertambah tinggi.

Faktor persekitaran seperti suhu dan kelembapan memainkan peranan penting bagi memastikan tempe dapat bertahan lama. Seperti keju, kulat pada permukaan tempe tidak membahayakan kesihatan.

Tempe terdiri daripada kalori (204), protein (17 gram), lemak ( 8 gram), karbohidrat (15 gram), kalsium ( 80 miligram), zat besi (2 miligram) dan zink (0.5 miligram).

Secara tidak langsung, pembabitan masyarakat desa dalam penghasilan tempe turut mendapat pengiktirafan dunia. Pelbagai kajian bagi membuktikan khasiatnya dijalankan bukan saja pengkaji tempatan malah saintis seluruh dunia.

Siapa sangka, produk yang dianggap lapuk dan kekampungan oleh segelintir masyarakat kita sebenarnya mendapat perhatian sebagai bahan kajian saintifik. Justeru, berbanggalah dengan barangan keluaran tempatan yang ternyata tinggi khasiatnya.

You May Also Like

0 comments

Google+ Followers