Kesilapan di dalam filem Hikayat Merong Mahawangsa

by - 15:10

Kesilapan dalam filem bukanlah sesuatu yang pelik. Mungkin before, korang pernah nengok kesilapan dalam banyak filem-filem Hollywood bukan? Ada tu sampai microphone pun nampak atas kepala pelakon. Kesilapan props tu lagilah banyak sebab kita pun tahu yang shooting filem ni tidak dilakukan dalam sehari dua. Kadangkala untuk satu babak yang sama, ianya dilakukan pada hari yang berlainan. Jadi di sinilah selalu berlakunya kesilapan dari segi pakaian atau props di sekitar.

Apa yang menarik, kesilapan ini kadangkala tidak disedari oleh krew dan pihak penerbitan filem itu sendiri termasuklah penonton di panggung wayang. Tapi apabila penonton menonton di rumah, tentulah nampak sahaja kekurangannya. Maklumlah boleh reverse dan forward balik.

Berikut adalah apa yang dijumpai oleh seorang penonton Hikayat Merong Mahawangsa, sebuah filem berprestij dari Malaysia keluaran KRU Studios. Tiada masalah sebenarnya dengan kesilapan ini cuma kami keluarkannya sekadar untuk suka-suka sahaja.Dua gambar di atas adalah babak sebelum pergaduhan antara Merong Mahawangsa dan seorang lelaki berbadan besar di sebuah kepulauan rempah. Kelihatan tangan kanan tiada sebarang besi yang terikat tetapi besi tersebut berada di tangan kiri.

Dan gambar di bawah adalah apabila pertempuran bermula, kelihatan besi tersebut telah berpindah ke tangan kanan Merong Mahawangsa. Dan itulah kesilapan yang kami percaya tidak disedari penonton dan pihak penerbitan sendiri.

 
 
 kredit : www.ohartis.com

You May Also Like

0 comments

Google+ Followers