Khasiat kacip fatimah

by - 21:58

Kacip Fatimah atau nama saintifiknya Labisia Pumilia dan Pathoina ialah herba yang biasa didapati di hutan belantara Nusantara. Namanya yang dikaitkan dengan wanita bangsawan sememangnya memberi maksud nama yang terselindung, iaitu kesihatan dan semangat wanita. Herba kacip fatimah boleh diamalkan perempuan bujang dan yang sudah berkahwin kerana khasiatnya dapat membekalkan tenaga kepada tubuh manusia.

Tiada kemudaratan malah pada yang masih perawan, jika diamalkan sejak awal lagi ia adalah salah satu usaha pada pemuliharaan dalaman tubuh badan baik dan cukup menyihatkan.

Kacip Fatimah mengandungi elemen antioksidan dan phytoestrogen yang mana kedua-dua elemen ini mampu memberi manfaat bukan sahaja kepada wanita tetapi juga lelaki.

Antara kebaikan kacip fatimah ini ialah :

 1. Mencegah pembiakkan sel prakanser
 2. Memantapkan tisu yang memerlukan hormon estrogen
 3. Mengukuhkan struktur tulang melalui penyerapan jisim tulang
 4. Melewatkan proses penuaan.
 5. Masalah keputihan
 6. Masalah angin kerana ianya anti-flatulence iaitu membantu membuang angin berlebihan di dalam badan.
 7. Melancarkan proses kelahiran bayi.
 8. Mengembalikan kecergasan selepas bersalin.
 9. Membantu dalam pengecutan rahim
 10. Melangsingkan badan dengan membantu dalam menegangkan otot-otot.
 11. Merangsangkan pengeluaran hormon yang dapat melancarakan perjalanan darah dan kitaran haid wanita sekaligus mengurangkan sakit senggugut ketika haid.
 12. Mengurangkan simptom sakit buasir, penyakit sendi dengan membaikpulihkan peredaran darah sekaligus mengurangkan kesakitan di sendi dan otot.
 13. Menyeimbangkan hormon dalam badan dan mengatasi masalah depresi selepas bersalin serta menambahkan tenaga dan kecergasan badan.
 14. Mengembalikan rambut yang sudah rosak.

You May Also Like

0 comments

Google+ Followers