Fakta menarik telinga manusia

by - 18:57
1. Selain sebagai organ pendengaran, koklea di dalam telinga berfungsi sebagai pengimbang badan kita.

2. Bunyi yang kita dengar diterjemah oleh otak kita yang dihantar dalam bentuk impuls.3. Tahi telinga yang dikenali juga sebagai serumen merupakan earwax yang berfungsi ketika penukaran gelombang bunyi kepada impuls dan juga sebagai penapis untuk habuk.


4. Kita sentiasa mengorek telinga bagi membersihkan serumen atau tahi telinga, kerana kandungan tahi telinga yang berlebihan di dalam telinga boleh menjejaskan pendengaran kita. Tetapi dalam masa yang sama juga, sekiranya terlalu bersih juga tidak boleh memnadangkan ia berfungsi dalam menukar gelombang bunyi yang kita terima kepada impuls untuk dihantar ke otak.


5. Di dalam telinga kita juga mempunyai lebih daripada 25,000 rerambut kecil yang turut terlibat dalam penukaran gelombang bunyi kepada impuls yang akan dihantar dan diterjemah oleh otak kita.6. Telinga sentiasa mendengar gelombang bunyi walaupun dalam keadaan kita sedang tidur. Apa yang menyebabkan kita tidak mendengarnya adalah kerana otak berhenti menterjamah impuls bunyi ketika kita tidur.


7. Salah satu penyebab kehilangan atau terjejasnya deria pendengaran adalah terdedah dengan gelombang bunyi yang kuat secara berterusan.


8. Berdasarkan kajian, pendedahan terdapat bunyi 86 desibel atau lebih akan menjejaskan deria pendengaran kita.

9. Telinga dan hidung merupakan anggota tubuh kita yang turut membesar dan berkembang selari dengan anggota yang lain kecuali mata kita yang kekal bentuknya semenjak kita dilahirkan.10.Telinga diperkuatkan dengan rawan tetapi terdapat juga beberapa tulang kecil seperti stirrup yang merupakan tulang paling kecil antara semua tulang-tulang di badan kita.

You May Also Like

0 comments

Google+ Followers